Skip to main content

Jag samlar på troll !

Jag har alltid varit fascinerad av troll och det mystiska och övernaturliga . Sen jag varit liten har jag gjort troll . Min Mamma har ett stentroll som står i ett källarfönster som jag gjorde när jag var 7-8 år , då samlade jag stenar som jag limmade ihop och sen klippte jag ut kläder som jag gjorde av filttyg , håret gjorde jag av garn som jag flätade och limmade dit.

När jag blev äldre började jag göra troll i leta och måla trolltavlor , så det kanske inte är så konstigt att jag tog namnet Trollske för ca 20 år sedan. Min hund heter Troll Trollske och är en nakenhund.

Sen håller jag på med andlighet och i våran stuga i Värmland där är platsen väldigt Trollskt . Jag tycker mig se troll i stenar där. Nej jag är inte galen och behöver låsas in på en stängd anstalt! Ha… ha!

Sen har jag ett talande trollbord så klart! Trollbordet är ett medialt verktyg till andevärlden. Har ett original trollbord som är tillverkat i Värmland . En Värmländsk trollgubbe lärde ut konsten , sedan är det en familj som har tillverkat trollborden sen 50- talet och nu är det tredje generationen som fortfarande tillverkar borden , men sedan gamla traditioner har trollbord gjorts sen 1600- talet och dom är av obehandlad Al och utan spikar.

Bordet har 3 st ben , ett JA-ben , ett NEJ-ben och ett räkneben. Bordet fungerar verkligen! Man lägger händerna på bordet , man ska gärna vara flera stycken runt bordet , först värmer man upp det med att göra cirklar medsols ,sen kallar man ned en ande/ själ /energi i bordet som svarar på dom frågor som man vill ha svar på .

Till start brukar det vara lite segt att få igång bordet men efter en stund brukar det vara full fart och man får knappt hejd på det , man kan känna energin och dragningskraften i bordet , ibland har jag bara fingertopparna som nuddar vid bordsskivan . Ibland åker bordet över golvet och drar sig till den personen som den vill tala med . Och ibland svarar bordet så starkt att det står kvar på det ben som det svarat med en bra stund. Magiskt och spännande !

Här nedan kommer jag lägga upp lite bilder .

Jag samlar på Thomas Dam troll från Danmark ! Han var en fattig fiskare som inte hade råd att köpa julklapp till sin dotter så han gjorde sitt första troll till henne1959 , sen började han tillverka trollen i gummi som blev succé. Trollen kallas även penntroll här i Sverige.

Bergendalatrollen kommer från ett Svenskt glasbruk Lessebo i Småland och tillverkades mellan 1970-1984 . Jag har över 100 st på min glasveranda.

Sen visar jag några av mina egen tillverkade troll i lera och några trolltavlor, dom kommer ni kunna köpa inom kort på min hemsida https://www.trollske.se som jag håller på att göra iordning nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *